Svet-Stranek.cz
Košt slivovice v Rohálově od A do Z

Košt 2011:Košt slivovice v Rohálově od A do Z

Košt 2011

Rohálovské košt 2011

 

       Poslední lednovou sobotu se na kulturním domě v Prusinovicích uskutečnil již tradiční Rohálovské košt. Jelikož rok 2010 byl díky počasí chudý na ovoce a především na trnky, očekávali jsme podstatně menší účast než v roce předchozím. Jak se nakonec ukázalo situace nebyla tak hrozná a soutěžních vzorků se sešlo uspokojivé množství. V kategorii ovocné destiláty soutěžilo 45 pálenek a v kategorii likéry 10 likérů.  Potěšující byla i skutečnost, že se tentokráte zúčastnilo více přespolních.

        Po zahájení a upřesnění pravidel bodování se dalo 30 přítomných degustátorů do ochutnávání domácích pálenek. Sklenice byly označeny pouze číslem,  proto nikdo nevěděl čí vzorek to vlastně ochutnává. Později na výsledkové listině nejeden člen poroty zjistil, že to byl on, kdo dal svému vzorku málo bodů.  Nic naplat hra je hra a chutě a vůně jsou často rozmanité.  Aby hodnocení nebylo příliš vážné připravili si pořádající hasiči malou přednášku o objevu sklepení a chodeb pod hasičskou zbrojnicí.   Největším objevem však byly dokumenty, které jednoznačně dokazují přítomnost českého velikána Járy Cimrmana v naší obci na přelomu 19. a 20. století. Počítačová animace pravděpodobné podoby tohoto génia zhotovená z nalezeného vzorku DNA možná více otázek vyvolala než zodpověděla.

      Během malé přestávky určené ke sčítání výsledků se koštující měli možnost občerstvit u stolu plného dobrot. Jakmile byly body sečtené a bříška vymaštěná, mohlo začít finálové kolo, do něhož postoupilo 13 vzorků. Finálové kolo bylo zpestřeno soutěží ve sběru trnek a vítěz sběru si mohl pochutnat na štangli salámu. Poté se pokračovalo dál, dokud všichni neohodnotili všechny finálové destiláty. Pak už nezbylo než počkat na sečtení všech bodů a stanovení výsledků. Losovala se tombola a čekalo se i na vyhodnocení likérů, které opět hodnotili přítomné dámy.

       A jak vše dopadlo? Likéry vyhrál neporazitelný Václav Navrátil s kozičkovým likérem, jako nejlepší hrušková byla oceněna pálenka dodaná Liborem Pumprlou, kategorii jablko vyhrál František Pavelka a králem Rohálovského koštu se stal Radek Pumprla s trnkovou slivovicí a vyhrál tak překrásný soudek od sponzoraz internetových stránek www.dubovesoudky.cz.

        Po vyhlášení výsledků pokračovala zábava pod taktovkou Místních hudebníků. Diváci mohli okoštovat jak vítěznou pálenku, tak i některou z loňského ročníku. Celý večer se dobře vydařil a tak nezbývá než doufat, že tento rok bude pro sadaře (a nejen pro ně) úspěšný a všichni se sejdeme na koštu v roce 2012. Pořadatelé děkují všem, kteří přispěli k dobré náladě na této krásné akci.

                                        Hasiči Prusinovice