Svet-Stranek.cz
Košt slivovice v Rohálově od A do Z

Košt 2014:Košt slivovice v Rohálově od A do Z

Košt 2014

Ze zpravodaje obce Prusinovice

            V sobotu 23. ledna2010 se na Kulturním domě v Prusinovicích uskutečnil Rohálovské košt ovocných destilátů a likérů.

 

            Za přípravou celé akce stáli členové místního hasičského sboru, kteří košt připravovali již několik týdnů před samotnou akcí. Obzvláště poslední dny příprav, kdy se dolaďovaly závěrečné organizační záležitosti, byly náročné. Místo odpočinku před náročnou událostí však členy zásahové jednotky vyburcoval sobotní ráno požární poplach a v mrazivém dopoledni pak likvidovali požár v sousední obci Pacetluky. Vše ale dobře dopadlo a akce se mohla uskutečnit v určenou hodinu.

            Do samotné soutěže bylo přihlášeno 64 ovocných destilátů a 8 likérů. Z přítomných 32 účastníků pak byla sestavena hodnotící komise, která zasedla po osmi ke čtyřem stolům. V prvním kole se určily 3 postupující vzorky od každého stolu. Ty pak ve finále hodnotili všichni degustátoři a přidělením bodů určili konečné pořadí. O ohodnocení likérů byly požádány přítomné příslušnice něžného pohlaví. 

            A ptáte se jak vše dopadlo? Nejlépe byl ohodhocen destilát Edy Kašíka z Otrokovic a digitální fotoaparát za něho převzal jeho syn, který se koštu zúčastnil. Další dva pomyslné stupínky vítězů již obsadili místní borci. Druhý skončil s meruňkovicí David Večeřa a třetí příčku obsadil s trnkovou Michal Bečka. Obávaný vítěz dvou předchozích ročníků "strýc Fandys" sice letos nezvítězil, ale postupem do finále potvrdil, že slivovicu má stále dobrou. Krásné ženy a dívky, jako nejlahodnější zvolily griotečku loňského vítěze Vaška Navrátila. Druhý skončil s višňovým likérem Zbyňa Hlavizňa a třetí bronzovou příčku obsadil trnkový likér, který vyrobil Radek Pumprla.

            Věřím,že se akce líbila i těm, co nevyhráli. Vždyť šlo hlavně o dobrou zábavu a té tam myslím bylo dost. Účastníci se dozvěděli několik zajímavých receptů a jeden dokonce poznal zákeřnost "Šavle svatého Matěje". Kdo měl štěstí a seděl u správného stolu, mohl spatřit důsledek na vlastní oči. O tom, že alkohol nepatří za volant je zase přesvědčil jeden místní jezdec. Perlou večera byla "pěkně vyčůraná umělecká soutěž", která měla podle ohlasu velký úspěch.

 

       Pohodovou atmosféru zajišťovali "místní hudebníci", kterým patří poděkování,stejně jako hudební skupině Endiaron, která celou akci zakončila taneční zábavou. Díky i všem, kteří dali vzorky a přišli koškovat, a všem, kdo přispěli sponzorsky, inspirací nebo třeba moderováním celé soutěže jako třeba Sváča.Těšíme se na další ročník a budou-li přát okolnosti, snad se zase sejdeme nad bohatou úrodou.


Autor: Radek Pumprla(Achyl)