Bodový systém:Košt slivovice v Rohálově od A do Z
Bodový systém
Způsob bodování soutěžních vzorků
ROHÁLOVSKÉ KOŠT
Hodnotící tabulka destilátů
VŮNĚ:
0 -nepříjemná až odpudivá, je cítit chemikálie (aceton…), nepitná
1 -je mírně cítit nějaká negativní vůně, ale zkusím vypít
2 -bez negativních pachů, chybí i ovocná vůně
3 –slabá ovocná vůně, nelze rozpoznat druh ovoce
4-ovocná vůně,nepříliš intenzivní, pochybnosti o druhu ovoce
5 –intenzivní,harmonická ovocná vůně, lze jednoznačně rozpoznat druh
CHUT:
0 –nepříjemná až odporná (již nikdy více)
1 –negativní příchuť překrývající ovocný charakter (dá se vypít)
2 –téměř žádná chuť ovoce, žádné nepříjemné chutě
3 –slabá ovocná chuť,bez negací, druh ovoce nelze určit
4 –méně intenzivní ovocná chuť, pochybnosti o druhu ovoce
5 –intenzivní, příjemná ovocná chuť, druh ovoce je jednoznačně určitelný
JEMNOST:
0 –drhne velmi silně až nepříjemně
1 –drhne, ale dá se
2 –slabě drhne
3 –celkem jemná, snad jen slabounký náznak drhnutí
4 –jemná,nedrhne
5 –jemňučká, hlaďučká, vynikající
CELKOVÝ DOJEM
0 –nedobrá až odporná (již nikdy více)
1 –nic moc, ale dá se vypít
2 –obyčejná
3 –dobrá
4 –výborná
5 –vynikající (tak dobrou jsem dlouho nepil)
Než zapíšu body, tak přemýšlím. Neuvážená nula může zcela odrovnat jinak dobrý destilát.